Voorbereiding wedstrijden

Voorbereiding wedstrijden

Voorbereiding

Als je eenmaal weet welke afstanden je tijdens een wedstrijd gaat zwemmen, dan kun je daar in de voorafgaande trainingen al rekening mee gaan houden. Als je tijdens de trainingen een opdracht krijgt waarbij je de slag en/of afstand zelf mag kiezen, dan oefen je alvast datgene wat je op de wedstrijd ook zal gaan zwemmen. Natuurlijk probeer je dan de basistechniek, de start en de keerpunten zo goed mogelijk uit te voeren! Tijdens de training kun je ook nog aan de trainer vragen of het goed gaat. Als je eenmaal in het water ligt tijdens de wedstrijd, dan kan dat niet meer! Hoe eerder je begint met het trainen voor een bepaalde wedstrijd, hoe beter! Oefening baart kunst en daarom is elke training belangrijk!

KOM VOORBEREID OP DE WEDSTRIJD, ZORG DAT JE WEET WAT JE MOET ZWEMMEN !!!

Inzwemmen

Het inzwemmen voor de wedstrijd is heel belangrijk. We verwachten dat je vóór het begin van het inzwemmen in het zwembad bent! Zo dat je ook tijd hebt om je spieren los te maken (warm draaien). Ben je niet op tijd, dan moeten we mogelijk vervanging gaan zoeken voor de estafettes waar je op ingedeeld bent. Al die wijzigingen moeten immers aan de jury doorgegeven zijn, voordat de wedstrijd begint.

Het inzwemmen, begint met het losmaken van je spieren over een afstand van 400 meter, waarbij je ook wat armen en benen zwemt. Daarna kun je alle slagen en afstanden even oefenen die je tijdens de wedstrijd moet zwemmen. Doe dat liefst in de baan waarin je tijdens de wedstrijd ook moet zwemmen, zodat je vast aan die baan en het startblok went. Natuurlijk maak je daar ook een paar starts bij en doe je al je keerpunten! Als je klaar bent met het inzwemmen, dan droog je jezelf goed af en trek je een droge zwembroek of droog badpak aan. En zorg dat je jezelf warm houd door je clubtenue aan te trekken.

Voor het zwemmen

Na het inzwemmen ga je rustig op de bank zitten. Het wedstrijdprogramma is meestal aan de muur opgehangen, dus zie je in welke serie je moet zwemmen. Als je ook goed oplet wat de speaker zegt, dan weet je op elk moment welk programmanummer en welke serie gezwommen wordt en hoef je niet meer te vragen wanneer je mag zwemmen. De ploegleiders houden het programma goed bij en weten dus precies wanneer ze je moeten oproepen om je op tijd warm te laten draaien en naar de voorstart te sturen. Als je voor de eerste keer mee gaat dan wordt je extra begeleid eventueel krijg je een buddy (ouder lid) die met jou de gehele wedstrijd mee loopt, je hoeft niet bang te zijn dat het fout gaat. Als je na een paar wedstrijden nog niet zeker bent hoe het allemaal gaat dan geef je dit aan en zal de ploegleider/buddy het nog eens met je door nemen en je begeleiden naar de voorstart.

De trainers zijn tijdens de wedstrijd druk bezig met de zwemmers en zwemsters die op dat moment in het water liggen, met het opnemen van hun tijden en met het nabespreken van hun races. Zij weten vaak niet wanneer je moet zwemmen en het heeft dus geen zin om dat aan ze te vragen, hier is de ploegleider voor als je het echt niet meer weet.

Na het zwemmen

Als je klaar bent met het zwemmen van één van je afstanden, ga dan altijd eerst even bij één van de trainers langs. De trainers hebben je tijd geklokt en hebben meestal ook technische aanwijzingen voor je. Natuurlijk mag je daarna ook best even bij je ouders langs, het is niet de bedoeling daar te blijven zitten, na je verhaal ga je terug naar je ploeg.

Baddienst

Bij wedstrijden die we zelf organiseren hebben we jullie hulp nodig. Dat betekent dat je moet helpen bij het opbouwen van het bad en dat je uiterlijk een half uur voor het inzwemmen in het zwembad aanwezig moet zijn. Je moet dan helpen met de lijnen in het water te leggen, de rugslag vlaggen en de valse start-lijn op te hangen, het neerzetten van stoelen, en banken etc.

Ook hebben we jullie hulp nodig bij het opruimen van het bad. Als de wedstrijd is afgelopen helpen we gezamenlijk mee opruimen, dus niet gelijk douchen en aankleden. Als dit niet werkt zullen we genoodzaakt zijn om baddiensten voor het opbouwen en opruimen in te stellen. Er zijn altijd uitzonderingen dat je eerder weg moet, maar meld dit wel bij je coach.