Algemene info Wedstrijdzwemmen

Bij ZC Koewacht zwemmen we het hele jaar. We kennen daarom twee seizoenen.

Vanaf september tot en met mei zwemmen wij korte- en lange-baan. Dit zijn wedstrijden waaraan in principe iedereen, klein en groot, aan meedoet. Het zijn korte afstanden die in een zwembad, 25 meter-bad(kort) of 50 meter-bad(lang), worden gezwommen. De afstanden variëren van 25 tot 1500 meter. De korte- en langebaan wedstrijden vinden voor kinderen onder de 12 jaar plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Voor de ouderen komt daar de rest van Zeeland, Noord-Brabant en eventueel de rest van Nederland (en België) bij.


Bij het wedstrijdzwemmen wordt aandacht gegeven aan techniek, kracht en uithoudingsvermogen om zo snel mogelijk een bepaalde afstand te kunnen zwemmen. Hierbij zijn ook de start en het keerpunt belangrijk. De gebruikelijke afstanden zijn 50, 100 en 200 meter. Bij de vrije slag worden ook langere afstanden gezwommen (bijvoorbeeld 400, 800 en 15.00 meter). Bij het moderne wedstrijdzwemmen als sport komen de volgende categorieën voor:

  • vrije slag
  • vlinderslag
  • rugslag
  • schoolslag
  • wisselslag

Er worden voor jong en oud op allerlei niveaus wedstrijden georganiseerd. Aan welke wedstrijden je kunt meedoen is afhankelijk van je ambitie en je zwemtalent.

Vanaf juni tot en met september komen de echte kilometervreters aan hun trekken. Iedereen die zin en doorzettingsvermogen heeft, kan zich dan opgeven voor de openwater wedstrijden.

Alle wedstrijden zijn individueel of in teamverband. Bij de meeste wedstrijden zijn beiden van toepassing.


De wedstrijdzwemafdeling is georganiseerd rondom de vier leeftijdsgroepen: minioren, junioren, jeugd en senioren. Iedere groep heeft een eigen coördinator en daarnaast zijn er trainer(s) en hulptrainer(s).