Verslag ONMK2020kb Rotterdam

Ingediend door webmasterKoewacht op vr, 31/01/2020 - 15:55

ONMK

Afgelopen weekend was het dan zo ver; de Open Nederlandse Master Kampioenschappen korte baan te Rotterdam. Deze wedstrijd is samen met de ONMK lange baan jaarlijks het evenement voor Masters die op wedstrijdniveau uitkomen. Ook voor SG de Marlijn was er dus weer een enthousiaste delegatie zwemmers aanwezig.

Op vrijdag beten Jessica en Joan het spits af met zijn tweeën. Als eerste op het programma stond de 100 meter rugcrawl. Normaal gesproken zou alleen Joan deze zwemmen, maar door een misverstand had Joan Jessica ook ingeschreven op dit nummer waardoor ze allebei gelijk aan de bak mochten. Dit ging naar behoren voor een opwarmertje. Beide dames zaten ongeveer een seconde boven hun tijd, wat voor Jessica helaas net 0,04 seconden tekort was voor een bronzen medaille.

Het middagprogramma begon voor Joan met 50 meter vlinder, die afgesloten werd met slechts enkele tienden boven het PR. Daarna mochten de dames zich beiden opmaken voor de 100 meter vrije slag, de afstand die ze allebei in hun top 3 zouden hebben staan met favoriete afstanden als ze daar een lijstje voor zouden hebben. Helaas verliep deze afstand teleurstellend voor beide dames. Waarschijnlijk een kwestie van te graag willen en ook niet in de juiste vorm van de dag om echt uit te blinken.

Voor Joan zat de eerste dag er hierbij op, maar Jessica mocht aan het einde van een lange dag nog 200 meter wisselslag. Aangemoedigd door haar tijdelijke ploeg de Duinkikkers die de dames voor 1 dag geadopteerd hadden omdat ze maar met z'n tweeën waren, schreeuwden Blaaskaak (teamlid van de Duinkikkers) en Joan Jessica naar de finish, maar helaas was het beste al wel op bij Jessica. Hoewel ze voor een PR ging, eindigde ze hier helaas toch een aantal seconden boven.

ONMK1

Zaterdag was de delegatie zwemmers wat groter. Naast de dames van dag 1 waren ook Ingeborg en Eline aanwezig om het damesteam te versterken, en was ook Michiel de dappere man die het aandurfde om bij de vrouwen aan te sluiten. Gelukkig kreeg hij ondersteuning door coach Wietse, trainert Jelle en een enthousiast supporterende Max, zodat hij met de andere heren in aantal niet veel onder hoefde te doen voor de dames.

De dag begon met een 4x100 wisselslag estafette, een afstand waar de dames vorig jaar in een iets andere opstelling nog zilver op wisten te behalen. Echter was vooraf al wel ingecalculeerd dat dat dit jaar een stuk lastiger zou worden, gezien de samenstelling van de ploeg maar ook zeker de huidige vorm. Het was dus vooral gezelligheid en een sportief streven dat op het spel stond voor de dames. De race verliep naar verwachting, de dames zaten voor hun doen allemaal op een acceptabale tijd. In tussentijd stond deze tijd lang gedeelt derde, maar op het laatste moment dook er toch nog 1 ploeg dames 120+ onder hun tijd, waardoor ze eindigde op een gedeelde 5e plaats.

De middag werd afgetrapt door Michiel op de 50m rugcrawl. Michiel heeft het afgelopen jaar op zondagochtend veel aandacht besteed aan zijn techniek en keerpunten onder toeziend oog van coach Wietse, en dat resulteerde in een mooi PR deze race.

Joan deed deze afstand bij de dames ook en bleef helaas net 2 tienden boven haar PR. Ondanks dat toch een goed begin van de middag.

De 100 meter schoolslag was het volgende programma voor Michiel. Ook bij deze afstand liet hij zien in goede vorm te verkeren en veel te hebben geleerd afgelopen maanden. Dit resulteerde in een geweldig mooi PR, van maar liefst 4 seconden eraf!

Bij de dames deed Eline deze afstand ook. Hoewel de verwachtingen voor Eline heel anders lagen doordat de trainingen voor haar eigenlijk nog maar net hervat zijn na de geboorte van kleine Douwe, zwom ook zij naar een tijd waar ze zelf erg tevreden mee was.

Vervolgens mocht Eline samen met Jessica en Ingeborg ook nog eens aanschuiven voor de 100 meter wisselslag individueel; een afstand voor echt alleskunners. Voor Jessica verliep deze afstand in vergelijking met de andere twee het beste, zij zat het dichtst bij haar PR en eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke 5e plaats.

Als laatste individuele afstand stond ook nog de 200 meter vrije slag op het programma. De dames hadden vooraf al besproken dat dit geen topniveau ging worden, en dat ze vooral warm wilden zwemmen voor de 4x50 vrij estafette waar de ploeg niet veel later aan deel zou nemen. Vlak voor de start van deze estafette was nog het mooiste moment van het hele weekend te aanschouwen. De DJ draaide de Snollebollekes, en minstens 200 zwemmers van diverse clubs, jong en oud, die klaarstonden voor de estafettes, huppelden gezamenlijk van links naar rechts terwijl door de speaker schalde 'Naar links!!!', "Naar rechts!!!'. Dit was echt super gaaf om te zien en typerend voor het Master zwemmen, heel gemoedelijk en alles moet kunnen.

De dames zwommen na deze warming up helaas een tijd die ook weer naar behoren was, maar niet top. Geen probleem, de dag zat er weer op en de lach stond duidelijk op ieders gezicht te lezen.

ONMK2

Op de laatste dag van de kampioenschappen zat het bad lekker afgeladen met zwemmers en supporters en was de temperatuur in het bad lekker gestegen. Op deze dag waren Eline en Wietse helaas niet meer van de partij, maar maakte Pascal wel zijn debuut op een Masterkampioenschap. Samen met coach Nasca in plaats van coach Wietse was het team klaar om deze laatste dag aan te vallen.

Zoals ook voorgaande dagen het geval was mocht Joan het spits afbijten voor de dames. Deze keer met de niet erg populaire afstand van 200 meter rugcrawl. Verrassend genoeg ging deze afstand boven verwachting goed voor haar, en zo zwom onze CoMa ook naar een keurig PR van liefst 4 seconden eraf!

Daarna was het de tijd voor de korte sprintnummers; de 50 vrij en de 50 meter schoolslag. De schoolslag werd gezwommen door zowel Pascal als Michiel, die beiden gebrand waren op een goed resultaat. Pascal mocht zeker tevreden zijn na deze vuurdoop; een PR op je debuut op een ONMK is natuurlijk harstikke knap! Ook Michiel mag tevreden terugkijken naar deze race, met een evenaring van zijn PR. Voor de dames deed Ingeborg nog mee op deze afstand, maar uiteindelijk wist ze niet verder te komen dan ruim een seconde boven haar tijd en een 8e plek.

Jessica was onze bikkel op de 100m vlinderslag. In de ochtend had ze deze afstand ook al gezwommen in de estafette, en ging ze op de laatste meters redelijk 'nat'. Ook tijdens deze spannende 100 meter had ze het zwaar tijdens de laatste meters, maar natuurlijk hield ze het op karakter vol. Zo goed zelfs, dat het een zilveren medaille opleverde! Wat een knappe prestatie wederom.

De 50 vrij was een prooi voor alle deelnemers. Hier was de strijd tussen de heren heel direct, omdat de mannen ook nog eens direct naast elkaar mochten zwemmen. Pascal trok hier voor de tweede maal aan het langste eind en zette wederom een PR neer. Bij de dames was het zoals eigenlijk alle voorgaande keren Jessica die relatief gezien het dichtst bij haar PR zat, en dus de meeste credits verdient.

Hierna was het nog de tijd voor een 4x50 wisselslag estafette. Ingeborg trapte de estaffete af met 50 meter rugcrawl. Dit ging best goed! Daarna lag Michiel in het water voor zijn specialiteit; de 50 meter schoolslag. Ook dit zag er weer keurig uit, en het team was op zich lekker op weg om een goede tijd naar te zetten. Vlinderslag zou gezwommen worden door Joan. Helaas was Joan zo fanatiek dat ze in al haar passie te vroeg overnam op het moment dat Michiel aan moest tikken. Dit resulteerde helaas in een dis voor het hele Masterteam, ondanks het sterke optreden van Pascal op de aansluitende vrije slag.

ONMK3

Al met al was het weekend sportief wisselend, zoal eigenlijk ook wel verwacht mag worden voor de tijd van het jaar. We zitten nou eenmaal niet in een piekmoment, dus het was ook niet reëel om dit te verwachten. Desondanks zijn er toch enkele mooie resultaten behaald, met als hoogtepunt de zilveren plak van Jessica en de PR's van Michiel, Pascal en Joan.

Het tweede weekend van mei zal dit evenement weer plaatsvinden, maar dan in een 50 meter bad en in plaats van Rotterdam zullen we dan naar het mooie zwembad van Eindhoven gaan. Hopelijk sluiten nog meer Masters (vanaf 19 jaar) zich aan, zodat we nog meer mooie resultaten kunnen behalen, nog meer estafettes in kunnen schrijven en gezamelijk nog meer plezier kunnen beleven.


De volledige wedstrijduitslag staat hier online, de statistieken van onze zwemmers zijn hier terug te vinden.