Uitleg soorten zwemwedstrijden

Soorten wedstrijden

Kinderen, maar vooral ouders die pas betrokken zijn bij wedstrijd zwemmen hebben veel vragen over de verschillende soorten wedstrijden. Aan welke wedstrijd mag ik meedoen en aan welke niet en waarom niet. Er zijn een hele boel verschillende soorten wedstrijden waar je als zwemmer/ster aan mee kan doen.

Aan wat voor soort wedstrijden doet ZCKoewacht mee:

 • Minioren en SwimKick wedstrijden
  • SwimKick
  • Minioren
  • Minioren Finale
  • Minioren Club Meet
 • Wedstrijden met puntentellingen
  • KNZB-competitie
  • Driekamp Zeeland – West Vlaanderen – Oost Vlaanderen
  • Invitatie wedstrijden
  • Club Kampioenschappen
  • José van den Berghe trofee
 • Zeeuwse Invitatie wedstrijden
 • Limietwedstrijden
 • KNZB Lange Afstand Circuit wedstrijd (LAC)
 • Masterwedstrijden
 • Open Water wedstrijden
 • Zeeuwse Kampioenschappen
 • Nederlandse Kampioenschappen

 

 

 

 

 

 

SwimKick wedstrijden

 

Voor jongens minioren 1 t/m 6 (leeftijd 6 tot het jaar dat ze 12 worden) en voor meisjes minioren 1 t/m 5 (leeftijd 6 tot het jaar dat ze 11 worden) welke beginnend wedstrijdzwemmers zijn. Dit is een speciale wedstrijd vorm voor beginnende wedstrijd zwemmers om kennis te maken met wedstrijd zwemmen. Meestal na 1 of 2 SwimKick wedstrijden ga je over naar de Minioren wedstrijden, behalve minioren 1 want die mogen alleen meedoen aan SwimKick wedstrijden.  Er zijn 4 SwimKick wedstrijden per seizoen. De eerste 3 per programma krijgen een medaille. Alle deelnemers krijgen een vaantje.

 

Minioren wedstrijden

Voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 die de regels van het zwemmen kennen en de afstanden beheersen. Van een aantal nummers uit het programma zijn voorrondes voor de Minioren Finale. Van deze nummers worden door de Kring Zeeland ranglijsten (www.kringzeeland.nl) gepubliceerd. Deze ranglijsten geven aan wie er mee mag doen met de Minioren Finale.  Er zijn 5 wedstrijden per seizoen. De eerste 3 per programma krijgen een medaille. Alle deelnemers krijgen een vaantje.

 

Minioren Finale

Aan de hand van de resultaten op de Minioren wedstrijden worden in Zeeland 12 tot 16 (afhankelijk van het aantal banen in het zwembad waar de wedstrijd is) jongens en meisjes uitgenodigd voor deze wedstrijd. 1 Wedstrijd per seizoen.

Deze wedstrijd wordt ook wel gezien als de Zeeuwse Kampioenschappen voor de ‘kleintjes’.

De eerste 3 per programma krijgen een medaille.

Minioren Club Meet

Zwemmers uit de leeftijdsgroepen minioren 3 t/m 6 kunnen aan deze wedstrijd deelnemen. Per zwemclub mag een team maximaal uit 18 deelnemers bestaan. De trainers bepalen wie er in dit team mee mag doen. Een zwemclub die veel Minioren zwemmers heeft mag meer dan 1 team inschrijven. Jammer genoeg is dat niet zo bij ons. 1 Wedstrijd per seizoen.

De club die het beste heeft gezwommen krijgt een beker en mag meedoen aan de Landelijke Minioren Club Meet.

 

KNZB competitie

De KNZB competitie bestaat uit 4 klassen. De Hoofdklasse (15 clubs), A-klasse (30 clubs), B-klasse (30 clubs) en C-klasse (30 clubs). Alle overige clubs, ongeveer 350, zwemmen in de Districts competitie. Wij zwemmen in de Districtscompetitie (1e klasse). Per gezwommen afstand per wedstrijd tellen de tijden van de 2 beste per club en bij estafettes 1 team mee voor de puntentelling. De club met het minste aantal punten (seconden) staat bovenaan. Na de 4 wedstrijden per seizoen promoveren in de C-klasse de 5 beste clubs naar de B-klasse. De 26e t/m 30e geëindigde degraderen naar de Districts competitie. De 21e t/m 25e geëindigde samen met de 2e t/m 6e uit de 1e klasse van de Districts competitie zwemmen samen een promotie/degradatie wedstrijd in juni wie er het volgend seizoen C-klasse of District zwemt. De beste 5 daarvan zwemmen in de C-klasse.

De eerste 3 per programma krijgen een medaille.

 

 

 

 

 

 

Zeeuwse Invitatie

Er zijn per seizoen 4 wedstrijden. Alleen zwemmers/sters vanaf jongens minioren 6 en meisjes junioren 1 mogen hieraan meedoen. Alle programma’s zijn zogenaamd all-in nummers, dat betekent dat voor hetzelfde programma onderdeel de indeling gedaan wordt op inschrijftijd. In de praktijk komt het erop neer dat de meeste minioren 6 of junioren 1 samen in een serie liggen, etc. Het kan natuurlijk afschrikkend zijn voor de minioren 6 of junioren 1 die voor de 1e keer mee mogen doen om te ontdekken dat ze in hetzelfde programma ingedeeld zijn dan de senioren.

 

Driekamp Zeeland – West Vlaanderen – Oost Vlaanderen

Zeeland of West Vlaanderen of Oost Vlaanderen organiseren om de beurt jaarlijks een wedstrijd.

De beste zwemmers, behalve senioren, van Zeeland mogen hieraan meedoen. De gezwommen tijden tellen individueel, maar de punten telling is niet per club maar voor totaal Zeeland. De estafetteploegen bestaan uit zwemmers van verschillende Zeeuwse clubs.

De winnaar van deze wedstrijd krijgt een wisselbeker. Jammer genoeg heeft Zeeland deze wedstrijd nog nooit gewonnen.

Per afstand krijgen de 3 beste een medaille.

 

Limietwedstrijden

Dit zijn wedstrijden die georganiseerd worden om de limieten die sommige zwemmers al of nog net niet gezwommen hebben om mee te kunnen doen aan Nederlandse Kampioenschappen te kunnen verbeteren.

Voor deze wedstrijden krijg je geen uitnodiging. Als je hieraan mee wil doen moet je dit minimaal 5 dagen voor de uiterste inschrijfdatum melden bij de zwemcommissie. Het inschrijfgeld moet je zelf betalen.

Invitatiewedstrijden

Ieder seizoen doen wij mee aan verschillende invitatiewedstrijden. De organiserende vereniging nodigt voor een dergelijke wedstrijd andere clubs uit om samen een wedstrijd te zwemmen.

Wij organiseren ieder jaar de ‘José van den Berghe Trofee’ waarvoor alle Zeeuwse clubs worden uitgenodigd. Per programma mogen er een beperkt aantal series starten. De zwemmers met de best geklasseerde tijden mogen hieraan deelnemen.

Bij invitatiewedstrijden worden meestal per afstand 3 medailles gegeven en voor de club die het beste heeft gezwommen een wisselbeker. Bij de ZCK Clubkampioenschappen worden de punten van alle afstanden opgeteld om te bepalen wie er ZCK clubkampioen is per leeftijdsgroep.

 

KNZB Lange Afstand Circuit wedstrijden (LAC)

Dit zijn wedstrijden waar men tijden kan zetten voor lange afstanden, zoals 800m en 1500m. Dit zijn wedstrijden voor de meer ervaren zwemmers. Voor deze wedstrijden krijg je geen uitnodiging. Aan het begin van het seizoen worden de data voor de LAC-wedstrijden bekend gemaakt op de zwemkalender. Als je mee wil doen moet je dit tijdig doorgeven aan: zwemcommissie@zckoewacht.nl . Het inschrijfgeld moet je zelf betalen.

 

Masterwedstrijden

Masterwedstrijden zijn bestemd voor zwemmers en zwemsters vanaf 20 jaar. Diegene die hieraan willen deelnemen moeten dat doorgeven aan de zwemcommissie.

 

 

 

Open Water wedstrijden

Open water zwemmen is niet in een zwembad, maar in een meer, kanaal of rivier. Heerlijk met z’n allen aan de kant van het water, stoeltjes mee, koelbox met allerlei lekkere broodjes, hapjes etc. etc. . Lekker aan de waterkant kijken naar het zwemmen, soms ook spelen aan de strandjes, allemaal leuke dingen doen.

Wij rijden altijd gezamenlijk (vanaf Felke vlakbij de N49) naar de wedstrijd toe en terug. Soms kan het zijn dat je met iemand mee moet rijden, dat is geen probleem, wel altijd van tevoren even vragen bij de zwemcommissie. Wij adviseren altijd om voor de eerste keer mee te doen aan de prestatietocht, want dan gaan er altijd ervaren open water zwemmers met je mee om je in het water te begeleiden. Want als je nog nooit in zo’n water hebt gezwommen kan het wel prettig zijn dat er iemand met ervaring vlak bij je is tijdens het zwemmen. Op deze manier kun je het een beetje leren. Natuurlijk mag je ook direct meedoen met het wedstrijd programma.

 

 

Zeeuwse Kampioenschappen

In januari worden de Winter Kampioenschappen gezwommen en in mei de Zomer Kampioenschappen. De Winter Kampioenschappen worden in een 25 meter binnenbad gezwommen en de Zomer Kampioenschappen worden in een 50m buitenbad gezwommen.

Van alle gezwommen wedstrijden worden de tijden door de Kring vastgelegd in de zogenaamde top 50 (www.xzweml.nl).

Van ieder programma worden maximaal 2 series gezwommen, behalve bij de 50m vrij, daar zijn 3 series. De beste 12 tot 16, afhankelijk in welk zwembad de kampioenschappen zijn, worden uitgenodigd. De Zeeuws Kampioenen krijgen een medaille en een diploma.

 

Nederlandse Kampioenschappen

Jaarlijks worden door of namens de KNZB verschillende soorten Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. Om hieraan te mogen meedoen moet de limiet hebben gezwommen die de KNZB hiervoor stelt. De zwemcommissie controleert of iemand een limiet heeft gezwommen en vraagt aan de zwemmer/ster of hij/zij mee wil doen aan de desbetreffende NK.

Voor de verschillende soorten NK’s kijk even op de webpagina van de KNZB (www.knzb.nl)

 

 

Brevet zwemmen.

Een maal per jaar is er het brevet zwemmen. Hierbij worden er afstanden gezwommen binnen een bepaalde tijd afhankelijk van het brevet. We kennen de brevetten 1 t/m 6 en de brevetten A t/m E. Brevetzwemmen wordt gecombineerd met onze clubkampioenschappen.