Challenges minioren-junioren te Terneuzen

Ingediend door webmasterKoewacht op wo, 15/01/2020 - 17:30Sinds begin van dit seizoen zijn er door de KNZB bij de minioren-junioren wedstrijden challenges ingebouwd. Niet als bijnummer of extraatje. Nee als echt onderdeel van de wedstrijd gaan de kinderen hun vaardigheden in vlinderslagbenen onder water, de rugcrawlstart of borstcrawlbenen met plank laten zien.

Voor de mixed minioren 4 en jonger wordt dit de 25m vrije slag met koprol.

Vrije slag met koprol

De 25m vrije slag met koprol is bedoeld om het maken van koprollen verder te verbeteren. Tenminste op twee posities, gemarkeerd met pionnen aan de zijkant van het bad, wordt een koprol voorover gemaakt, waarna de 25m verder wordt afgelegd in vrije slag.

De organisatie plaatst bijvoorbeeld in het midden en op 7m vóór de kant een pion aan beide zijdes van het bad. Eventueel kunnen ook pionnen op de bodem geplaatst worden, voor extra herkenbaarheid. Beoordeling van deze challenge is in samenwerking tussen de kamprechters en tijdwaarnemers/keerpuntcommissarissen.

Voor de minioren 5 en 6 wordt dit de 50m borstcrawl benen.
Voor de junioren 1 en 2 wordt dit de 100m borstcrawl benen.

Benen challenge

Bij de “benen challenge” wordt er gestart vanuit het water, met één hand aan de kant. In de andere hand heeft de zwemmer/zwemster de plank vast. Op het startsignaal zal er zo snel mogelijk de betreffende afstand worden afgelegd. Gedurende de race dient de zwemmer/zwemster het plankje met beide handen vast te houden; bij het keerpunt dient de muur met tenminste één lichaamsdeel aangeraakt te worden. Tijdens het keerpunt is de zwemmer vrij in zijn bewegingen. Finish is met plankje tegen de muur, dan stopt de tijd.

Let op: gebruik altijd dezelfde plankjes. Elk zwembad heeft als het goed is plankjes die ook bij zwemles worden gebruikt. Je hebt zoveel plankjes nodig als dat je zwembanen in het bad hebt.Het niet volbrengen van Challenges

Indien een zwemmer een Challenge niet heeft behaald, wordt bij die zwemmer beschreven in het opmerkingen veld wat er mis is gegaan. De status van de zwemmer wordt op “DIS” gezet, de tijd blijft wel staan. Het resultaat telt dan mee in de meerkamp, maar vanwege de “DIS” heeft dit wel invloed op de rangschikking in de uitslag van de meerkamp.


Bij de minioren wedstrijden gaat er gezwommen worden in age-groups. Nieuw is dat er niet per zwemnummer 3 medailles uitgereikt worden, maar er wordt per age-group een dag klassement opgesteld en 8 kinderen ontvangen een medaille.